VIETNAM
Verse Springrolls
20 min
4 personen
Gemiddeld
Deze verse springrolls, in Vietnam beter bekend als Gỏi cuốn, bestaan o.a. uit verschillende groente, glasnoedels en pinda’s opgerold in een rijstvel. Dit gerecht is het bewijs dat de Vietnamese keuken erg makkelijk is qua bereiding. Het recept komt uit de familie van Thao, maar in Vietnam heeft elke familie zo weer zijn eigen bereidingswijze. Wij maakten het met garnalen en beef, maar je kunt zelf je eigen vulling maken. We vonden deze spring rolls erg lekker, met name door de fantastische dipsaus.
Bereiding
Stap 1. Maak de dipsaus
Doe vissaus, azijn, suiker en het water in een klein pannetje.
Breng het al roerend aan de kook.
Voeg vervolgens de steranijs en kaneelstokjes toe en laat het een minuut meekoken.
Laat de dipsaus afkoelen.
Voeg eventueel nog wat fijngesneden chilipeper toe voor wat meer pit.
Stap 2. Bereid de vulling
Snijd de beef of kip in reepjes, marineer naar keuze (wij gebruikten 4 el hoisinsaus) en bak het in een pan.
Kook de glasnoedels zoals staat aangegeven op de verpakking.
Snijd de wortel en komkommer julienne (dunne reepjes van ongeveer 2-3 mm dik en 4-5 cm lang).
Snijd de bosui in schuine ringetjes en hak het koriander en de pinda’s fijn.
Rooster de sesamzaadjes op laag vuur totdat ze goudbruin zijn.
Stap 3. Rollen maar!
Vul een ondiepe kom met warm water. Dompel een rijstvel kort in het water en leg het rijstvel op een plat bord of snijplank.
Vul het midden van het rijstvel (ongeveer 1/12e deel) met een aantal garnalen en/of twee stukjes beef (of kip) en een beetje van de sla, glasnoodles, wortel, komkommer, bosui, koriander, pinda’s en geroosterde sesamzaadjes. Let op: maak de spring roll niet te dik, want dan kan je hem minder strak rollen.
Vouw de zijkanten van het rijstvel naar binnen en rol het vel strak op tot een pakketje.
Herhaal dit tot dat je vulling en/of rijstvellen op zijn.
Stap 4. Serveer de spring rolls
Serveer de spring rolls met de dipsaus ernaast.
Ingrediënten
Voor 4 personen:
De dipsaus
3 el vissaus
3 el azijn
3 el suiker
150 ml water
3 stuks steranijs
3 kaneelstokjes
0,5 chilipeper
Fresh spring rolls
450 gram vlees of vis naar keuze (wij gebruikte 200 gram garnalen en 250 gram beef, maar ook kipdijfilet of een vegetarische vervanger is een goede optie)
2 komkommers
2 wortels (of 300 gram peen julienne)
4 bosuien
100 gram romaine sla
15 gram koriander
100 gram ongezouten pinda’s
2 el sesamzaadjes
200 gram glasnoedels
20 grote rijstvellen
4 el hoisinsaus
Alvast in de stemming komen?
Klik hier voor een muzieksuggestie!