OEKRAÏNE
Varenyky
45 min
4 personen
Gemiddeld
Dit lijken misschien Italiaanse mezzelunes, Aziatische dumplings of Poolse Pierogi, maar het is een echt Oekraïens gerecht: Varenyky. Het bestaat uit deeg met een vulling. Deze vulling kan van alles zijn, zowel zoet als hartig, maar de klassieke vullingen zijn: aardappelpuree, champignons, witte kool, vlees, droge kwark, zure kersen of aardbeien. Iryna deelde met ons dit basisrecept met een vegetarische vulling.
Bereiding
Voorbereiding:
Schil en kook de aardappelen.
Stap 1: Bereid het deeg
Zeef de bloem in een kom. Maak een kuiltje en voeg het zout hierin toe.
Giet het water in het kuiltje en meng het geheel goed door elkaar.
Bestrooi het aanrecht met een beetje bloem. Leg het mengsel daarop en kneed het deeg 8 tot 10 minuten.
Wikkel het deeg in folie en laat het ongeveer 20 minuten rusten.
Stap 2: Bereid de vulling
Stamp de aardappelen fijn tot een puree.
Snipper de ui en snijd de champignons in reepjes.
Bak de ui goudbruin in de olie.
Voeg de champignons toe en bak deze nog ongeveer 5 minuten mee.
Bestrooi het mengsel met zout en peper naar smaak en bak het nog ongeveer 3 minuten totdat het vocht weg is.
Zet het vuur laag en voeg de boter toe.
Als de boter is gesmolten, zet je het vuur uit en meng je het champignonmengsel met de aardappelpuree.
Laat het aardappelchampignonmengsel afkoelen.
Stap 3: Vul de varenyky
Verdeel het deeg in twee delen en rol de helft van het deeg in een worstje.
Verdeel het worstje in balletjes van ongeveer 15 gram.
Rol elk balletje deeg uit in rondjes met een deegroller.
Leg 1 theelepel vulling in het midden van een rondje en knijp deze goed dicht in de vorm van een halve maan.
Herhaal deze handelingen met de andere helft van het deeg.
Stap 4: Kook de varynyky
Vul een ruime pan met heet water en zout en breng aan de kook.
Zodra het water kookt leg je de varenyky in delen (ongeveer 4 per keer) rustig in de pan en kook ze ca. 5 min tot ze naar boven komen drijven.
Serveer de varenyky met mayonaise of Griekse yoghurt met dille.
Bewaartip: Leg de varenyky ongekookt op een plankje en zet ze 3-4 uur in de vriezer. Doe ze daarna in een plastic zakje en knijp dit goed dicht. Doe de varenyky terug in de vriezer. Zo kan je het tot 6 maanden bewaren.
Ingrediënten
Voor ongeveer 25 varenyky
Het deeg:
• 240 gram bloem
• 140 ml water (lauw)
• 1/4 tl zout
De vulling:
• 3 middelgrote aardappels
• 1 grote ui
• 150 gram champignons
• zout en peper naar smaak
• 2 el roomboter
• 1-2 el zonnebloemolie
Alvast in de stemming komen?
Klik hier voor een muzieksuggestie!