EGYPTE
Um Ali
30 min
6 personen
Makkelijk
Het recept voor Um Ali is al eeuwenoud. Er bestaan verschillende verhalen over het ontstaan van het recept. Een van de verhalen is nogal bloederig, dus die zullen we je besparen. Een ander verhaal is wat aannemelijker. Een Egyptische sultan was aan het jagen in de Nijlvallei. Hij kreeg honger en stopte in een nabijgelegen dorp om te eten. De lokale bevolking regelde voor hem de beste kok uit het dorp, Umm Ali ('Ali's moeder' in het Arabisch). Ze maakte deze pudding klaar en de sultan vond het zo lekker dat het uitgegroeid is tot een nationaal gerecht, vernoemd naar de maker.
Bereiding
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet de ovenschaal in met boter.
Hak de noten grof.
Stap 1: Bak de bladerdeegvellen
Bedek de bakplaat met de vellen bladerdeeg en bak ze ca. 5 minuten in de oven goudbruin.
Laat de vellen afkoelen.
Stap 2: Verwarm de melk
Giet de melk, de suiker en 125 ml slagroom in een pannetje en breng het al roerend aan de kook.
Ga ondertussen naar stap 3, maar houdt de melk goed in de gaten en roer af en toe.
Stap 3: Maak de bodem
Terwijl de melk aan het koken is, breek je de vellen bladerdeeg in stukken. Niet te groot en niet te klein.
Plaats de gebroken stukken als een bodem in de ingevette ovenschaal.
Strooi de noten met rozijnen en gemalen kokos over het bladerdeeg. Houdt een paar noten over voor de garnering aan het eind.
Stap 4: Maak de vulling
Schenk de gekookte melk over de noten in de schaal.
Tip van Jacqueline: Giet de overige slagroom over het mengsel, zodat de bovenkant straks goed bruin wordt.
Plaats de ovenschaal in de oven voor ongeveer 15 minuten. Maar houdt goed in de gaten of het niet aanbrandt. Zodra de bovenkant bruin is, is het klaar om te serveren.
Stap 5: Serveer de Um Ali
Laat de Um Ali even afkoelen.
Strooi het restant van de gemalen noten op de bovenkant.
Dit dessert kan zowel warm als koud worden gegeten, maar Jacqueline vertelde ons dat warm het lekkerst is.
Ingrediënten
Voor 6 personen:
Ingrediënten
5 vellen bladerdeeg;
Ca. 100 gram noten naar keuze (zoals pistache, amandelen, walnoten, pinda’s)
50 gram rozijnen (ca. 50g);
50 gram kokosrasp (ca. 50g);
125 gram suiker
500 ml halfvolle melk (volle melk of sojamelk kan ook)
200 ml slagroom (pakje geen spuitbus)
Bakboter om in te vetten
Benodigdheden
Ovenschaal
Bakplaat
Alvast in de stemming komen?
Klik hier voor een muzieksuggestie!