ITALIË
Tiramisu
30 min
4 personen
Gemiddeld
Het is misschien wel het bekendste Italiaanse dessert: Tiramisu. Tirami sù is Italiaans voor “Trek mij omhoog” of “pep mij op”. Deze naam is afgeleid van de energierijke ingrediënten die deze Italiaanse lekkernij bevat: eieren, koffie, suiker en mascarpone. Waar het gerecht precies vandaan komt is tot op de dag van vandaag onduidelijk. Al decennia lang heerst er een discussie tussen de Italiaanse regio's Friuli en Veneto over de herkomst van dit heerlijke toetje.
Bereidingstijd: 30 min
Koeltijd: 4 uur (niet noodzakelijk, maar dan wordt de tiramisu wel het lekkerst)
Bereiding
Voorbereiding
Zet 2 sterke koppen koffie en laat het afkoelen
Breng de mascarpone op kamertemperatuur
Stap 1: Bereid het mascarpone mengsel
Scheid de eierdooiers van het eiwit (Let op! Gooi het eiwit niet weg, dit heb je later nodig)
Mix de suiker met de eierdooier tot een glad mengsel
Voeg de mascarpone en 2 eetlepels slagroom toe en mix nog even kort mee
Klop in een andere kom de eiwitten op tot het stijf is (zie tip)
Spatel het opgeklopte eiwit meteen door het mascarpone mengsel
Voeg 2 eetlepels rum toe
Tip: als er ook maar een klein beetje vet in het eiwit mengsel terecht komt, wordt het niet stijf. Om dit te voorkomen kun je je bakspullen insmeren met citroensap en droogdeppen met een keukenpapier. De ultieme test: houd de kom op z’n kop. Als het eiwit niet beweegt is het stijfkloppen gelukt!
Stap 2: maak de tiramisu klaar in de ovenschaal
Rasp de pure chocolade
Dip de lange vingers kort in de afgekoelde koffie
Bedek de bodem van de ovenschaal met de lange vingers
Voeg een laag van het mascarpone mengsel toe
Bedek met de chocolade rasp
Herhaal dit 1 of 2 keer (de hoeveelheid lagen hangt af van de grootte van je ovenschaal) en zorg ervoor dat je eindigt met een laag chocolade rasp.
Om de tiramisu op te stijven en extra smaakvol te krijgen, bewaar je de tiramisu minimaal 4 uur in de koelkast.
Ingrediënten
Voor 4 personen:
300 gram Mascarpone
125 gram suiker
3 eieren
2 koppen koffie (het beste is om een echte italiaanse percolator hiervoor te gebruiken, maar een ander sterk kopje koffie is ook goed)
1 pak lange vingers (of in het italiaans: Savoiardi)
2 eetlepels rum
2 eetlepels slagroom
100 gram pure chocolade
Zout
Benodigdheden:
Mixer
2x beslagkom
Ovenschaal
Alvast in de stemming komen?
Klik hier voor een muzieksuggestie!