top of page
Tiramisu

ITALIË

Tiramisu

30 min

4 personen

Gemiddeld

Het is misschien wel het bekendste Italiaanse dessert: Tiramisu. Tirami sù is Italiaans voor “Trek mij omhoog” of “pep mij op”. Deze naam is afgeleid van de energierijke ingrediënten die deze Italiaanse lekkernij bevat: eieren, koffie, suiker en mascarpone. Waar het gerecht precies vandaan komt is tot op de dag van vandaag onduidelijk. Al decennia lang heerst er een discussie tussen de Italiaanse regio's Friuli en Veneto over de herkomst van dit heerlijke toetje. 


Bereidingstijd: 30 min

Koeltijd: 4 uur (niet noodzakelijk, maar dan wordt de tiramisu wel het lekkerst)

gemiddelde waardering 5 uit 5, gebaseerd op 3 stemmen, beoordelingen

Bereiding

Voorbereiding

  • Zet 2 sterke koppen koffie en laat het afkoelen

  • Breng de mascarpone op kamertemperatuur


Stap 1: Bereid het mascarpone mengsel

  • Scheid de eierdooiers van het eiwit (Let op! Gooi het eiwit niet weg, dit heb je later nodig)

  • Mix de suiker met de eierdooier tot een glad mengsel

  • Voeg de mascarpone en 2 eetlepels slagroom toe en mix nog even kort mee

  • Klop in een andere kom de eiwitten op tot het stijf is (zie tip)

  • Spatel het opgeklopte eiwit meteen door het mascarpone mengsel

  • Voeg 2 eetlepels rum toe


Tip: als er ook maar een klein beetje vet in het eiwit mengsel terecht komt, wordt het niet stijf. Om dit te voorkomen kun je je bakspullen insmeren met citroensap en droogdeppen met een keukenpapier. De ultieme test: houd de kom op z’n kop. Als het eiwit niet beweegt is het stijfkloppen gelukt!


Stap 2: maak de tiramisu klaar in de ovenschaal

  • Rasp de pure chocolade

  • Dip de lange vingers kort in de afgekoelde koffie

  • Bedek de bodem van de ovenschaal met de lange vingers

  • Voeg een laag van het mascarpone mengsel toe

  • Bedek met de chocolade rasp

  • Herhaal dit 1 of 2 keer (de hoeveelheid lagen hangt af van de grootte van je ovenschaal) en zorg ervoor dat je eindigt met een laag chocolade rasp.

  • Om de tiramisu op te stijven en extra smaakvol te krijgen, bewaar je de tiramisu minimaal 4 uur in de koelkast.

Ingrediënten

Voor 4 personen:


  • 300 gram Mascarpone

  • 125 gram suiker

  • 3 eieren

  • 2 koppen koffie (het beste is om een echte italiaanse percolator hiervoor te gebruiken, maar een ander sterk kopje koffie is ook goed)

  • 1 pak lange vingers (of in het italiaans: Savoiardi)

  • 2 eetlepels rum

  • 2 eetlepels slagroom

  • 100 gram pure chocolade

  • Zout


Benodigdheden:

  • Mixer

  • 2x beslagkom

  • Ovenschaal


pngfind.com-spotify-logo-white-png-19985

Alvast in de stemming komen?

Klik hier voor een muzieksuggestie!

Buon Appetito! ('Eet smakelijk!')
Laat ons weten wat je van het recept vond!Laat ons weten wat je van het recept vond!

Riccardo vertelde ons waarom hij zo van Italië houdt en wat de grootste verschillen zijn tussen Nederlandse en Italiaanse eetgewoontes. 

WhatsApp Image 2020-11-02 at 19.56.35 (1
  • Mail_Icoon
  • Instagram
  • Pinterest

© 2024 Smaack.nl

bottom of page