top of page
Syrische falafel

SYRIË

Syrische falafel

30 min

4 personen

Gemiddeld

Het Midden-Oosterse gerecht ‘falafel’ heeft bijna geen introductie meer nodig. Het alom bekende en geroemde gefrituurde balletje, doorgaans gemaakt van gemaalde kikkererwten, is erg populair. Wist je alleen dat er niet één soort falafel bestaat? Elk land in het Midden-Oosten kent haar eigen variant van het broodje met falafel. Zo wordt er gevarieerd in de kruiden, toppings en in het sausje. Maar ook is het soort broodje waarin de falafel wordt gegeten in elk land weer anders.


Wij hebben het recept gekregen voor een Irakese, Palestijnse, Egyptische en Syrische versie. Elk recept is compleet uniek in zijn smaak. Zo wordt de Irakese falafel als enige gegeten zonder verse kruiden en gebruiken ze in Egypte geen kikkererwten maar tuinbonen. Wat de overige kikkererwtenvarianten wel met elkaar gemeen hebben? Er worden nooit kikkererwten uit blik gebruikt, maar altijd de gedroogde versie van de erwt. Zodra je deze een nachtje laat wellen, zullen ze de perfecte basis vormen voor een heerlijke authentiek broodje falafel.


- - - - -  


De Syrische falafel wordt geserveerd in een soort wrap van Arabisch platbrood (ookwel te verkrijgen in de Nederlandse supermarkt als Libanese wraps). De heerlijke knoflooksaus maakt het gerecht tot een ware traktatie.


Benieuwd naar falafelvarianten uit andere landen? Klik dan op onderstaande linkjes:

gemiddelde waardering null uit 5, gebaseerd op 0 stemmen, beoordelingen

Bereiding

Voorbereiding: Week minimaal een nacht de kikkererwten in water.


Stap 1: Bereid het kikkererwtenmengsel

  • Laat de kikkererwten uitlekken.

  • Maal in een vleesmolen de kikkererwten, peterselie, verse koriander, munt, ui en de knoflook tot een glad mengsel. Met een vleesmolen krijgt de falafel de beste structuur, maar mocht je dit niet in huis hebben kun je ook een keukenmachine gebruiken.

  • Meng in een kom met je handen de kruiden door de gemalen massa totdat het een stevige deegbal is.

  • Meng ten slotte de baking soda door het mengsel, dek de kom af en zet het minstens een uur in de koelkast.


Stap 2: Draai de falafel balletjes

  • Draai van het gekoelde mengsel kleine balletjes.

  • Dip de falafel in de sesamzaad.


Stap 3: Frituur de falafel en serveer

  • Verhit de zonnebloemolie in een pan en frituur de falafel totdat hij goudbruin kleurt.

  • Serveer de falafel los of in libanees platbrood met sla tomaat en komkommer

Ingrediënten

  • 1 kg droge kikkererwten (NIET uit blik!)

  • 15 gram koriander

  • 15 gram platte peterselie

  • Handje muntbladeren

  • 0,25 witte ui

  • 2 el gemalen komijn

  • 2 el korianderpoeder

  • 2 el zout

  • 1 el baking soda

  • 1 el witte peper

  • 2 el sesamzaad

  • 150 ml water


Garnering:

  • Libanees platbrood

  • Groente: tomaat, komkommer, sla

  • Taratour saus: een mengsel van yoghurt, tahini en citroen


Benodigdheden:

  • Vleesmolen (of keukenmachine)

  • Diepe koekenpan

pngfind.com-spotify-logo-white-png-19985

Alvast in de stemming komen?

Klik hier voor een muzieksuggestie!

أتمنى لك وجبة شهية ('Eet smakelijk')
Laat ons weten wat je van het recept vond!Laat ons weten wat je van het recept vond!

Jinan runt haar eigen restaurant Yalla Yalla in Den Bosch waar ze haar gasten verrast met een diversiteit aan Midden-Oosterse gerechtjes. Jinan en kok Hamza vertellen je meer over hoe zij culturen samenbrengen met hun gerechten.

WhatsApp Image 2020-11-02 at 19.56.35 (1
bottom of page