SURINAME
Saoto Soep
45 min
6 personen
Gemiddeld
Deze Surinaamse maaltijdsoep is één van de recepten die Dafne’s moeder tijdens de kooklessen van oma Carmen heeft leren koken. De oorsprong van dit bekende Surinaamse recept ligt op Java. Toen de Javaanse immigranten lang geleden naar Suriname kwamen, misten zij hun ‘Soto soep’ zo erg dat ze hun eigen variant hebben gemaakt met lokale beschikbare ingrediënten. En geef ze eens ongelijk, want deze soep is heerlijk! Ben je een grote eter? Voeg dan een beetje gekookte rijst toe aan de soep als extra vulling.
Voorbereidingstijd: 3 à 4 uur
Bereidingstijd: 45 minuten
Bereiding
Voorbereiding:
Vul een grote soeppan met 5 liter heet water en voeg de bouillonblokjes toe.
Voeg de verse laos, de salambladeren, de pimentkorrels en de kippenpoten toe aan de pan.
Laat de bouillon even opkoken en daarna minimaal 3 à 4 uur trekken op laag vuur. Het liefst een halve dag.
Stap 1: Bereid de kip
Haal de kippenpoten na een paar uur uit de bouillon en laat het even afkoelen. Laat de bouillon op het vuur staan.
Wanneer de kip afgekoeld is, haal je het vlees met de hand van het bot en trek je de kip uit elkaar in kleine stukjes.
Doe vervolgens een scheut zonnebloemolie in een wokpan. Voeg zodra de olie heet is de kip toe met wat zout en peper naar smaak en wok het mengsel.
Wanneer de kip lichtknapperig is, zet je het opzij.
Stap 2: Bereid de vermicelli
Bedek een schone wokpan met een laagje (nieuwe) zonnebloemolie en laat het heel heet worden op hoog vuur.
Voeg de Chinese vermicelli in kleine porties toe en laat het kort in de olie bakken. Draai het halverwege om en haal het voordat het bruin wordt uit de pan.
Laat het uitlekken op keukenpapier en zet de gebakken vermicelli apart.
Stap 3: Bereid de uien
Snipper de witte uien en laat opnieuw (eventueel dezelfde) olie heet laten worden.
Bak de ui in de olie tot het bruin kleurt.
Zet de gebakken uitjes apart.
Stap 4: Maak de saus
Hak de knoflook fijn en voeg het toe aan de ketjap.
Eventueel: hak een hete peper fijn en voeg deze ook toe aan de saus.
Stap 5. Bereid de overige ingrediënten voor
Kook de eieren en pel ze.
Hak de selderij fijn.
Leg de chipsfrietjes en taugé klaar voor het opdienen.
Zeef bij voorkeur de bouillon, zodat je een heldere bouillon overhoudt. Warm het op voor het opdienen.
Stap 6. Dien de saoto op
Doe van alle ‘droge’ ingrediënten iets op een diep bord: eerst de kip, dan de taugé, de selderij, de chipsfrietjes, de gebakken uien, het ei en vervolgens de vermicelli bovenop.
Voeg vervolgens de bouillon toe aan het bord over de ingrediënten heen totdat het bord gevuld is.
Voeg ten slotte een beetje ketjapsaus toe naar smaak.
Ingrediënten
6 bouillonblokjes
2 cm verse laos
4 salambladeren (verkrijgbaar bij de toko)
1 el pimentkorrels
6 kippenpoten
500 gram Chinese vermicelli
4 witte uien
50 ml zoute ketjap
4 teentjes knoflook
6 eieren
40 gram selderij
300 gram chipsfrietjes
500 gram taugé
Zonnebloemolie
Optioneel
Witte rijst
Hete peper
Alvast in de stemming komen?
Klik hier voor een muzieksuggestie!