
INDIA
Peyaj Posto
30 min
4 personen
Gemiddeld
‘Posto’ betekent maanzaad. In de Indiase keuken wordt wit maanzaad veelvuldig gebruikt om textuur, dikte en smaak aan recepten te geven. In deze gerechten wordt gemalen maanzaad bereid tot een pasta die tijdens het koken wordt toegevoegd. Het basisgerecht is Aloo Posto, een traditioneel Bengaals recept van aardappelen in een licht gekruide pasta van maanzaad. Er zijn talloze varianten op dit basisgerecht, waarin de aardappelen worden vervangen of aangevuld met andere ingrediënten, zoals kip (murgi posto), puntpompoen (potol posto) en garnalen (chingri posto). Wij kregen Amrita's familierecept voor Peyaj Posto, de variant met uien. Een heerlijk bijgerecht voor een traditionele Indiase maaltijd. Wij combineerden het met de Bengaalse kip curry.
Bereiding
Voorbereiding
Week de maanzaadjes 15 minuten in water. Zeef het water eruit.
Snijd de ui in dunne plakjes.
Kook de rijst volgens de verpakking.
Stap 1: Bereid de maanzaadpasta
Maal het geweekte maanzaad samen met de gember in een molen of vijzel.
Voeg een een beetje water toe en maal opnieuw.
Ga door met dit proces tot het een fijne pasta is en zet opzij.
Stap 2: Bereid de Peyaj Posto
Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
Voeg komijnzaad en de hele rode pepers toe.
Voeg zodra de komijnzaad gaat ruiken de ui toe en bak tot het lichtbruin wordt. Roer de uien constant zodat het gelijkmatig gaar wordt.
Voeg kurkuma poeder en zout toe en meng goed door elkaar.
Voeg de maanzaadpasta toe.
Blijf roeren tot de rauwe smaak van maanzaad verdwijnt en er olie uit het mengsel komt.
Voeg eventueel een beetje water toe.
Stap 3: Serveer de Peyaj Posto
Schakel het vuur uit. Giet het mengsel in een kom.
Meng de peyaj Posto met de gekookte rijst en serveer.
Wij aten het met de Bengaalse curry met kip.
Ingrediënten
Voor 4 personen:
6 middelgrote witte uien
2 rode chilipeper
0.5 el rode chillivlokken
10 el wit maanzaad
0.5 tl kurkuma
Zout naar smaak
4 el + 1 tl tafelolie (bij voorkeur mosterdolie)
40 gr gember
1 tl komijnzaad
300 gram rijst
Alvast in de stemming komen?
Klik hier voor een muzieksuggestie!