
PERU
Peruaanse Quinoa Salade
15 min
4 personen
Makkelijk
De inca’s zagen vroeger quinoa als een heilig graan, een geschenk van de goden. Het werd 'la chisiya mama' genoemd, de moeder van alle granen. De Peruaanse chef Ronal vertelde dat er nog steeds veel bijgeloof rond deze graansoort bestaat. Het zou onder andere zorgen voor extra vruchtbaarheid en verschillende ziektes genezen. Het wordt dan ook veel gegeten door Peruanen. Peru is inmiddels zelfs de grootste producent en exporteur van quinoa. Je vindt het in alle soorten en kleuren op Peruaanse markten. Ronal deelde een heerlijke frisse salade met ons. Binnen een kwartier op tafel en heerlijk als bijgerecht of lunch.
Oh ja! We hebben ook voor jullie uitgezocht hoe je dit moeilijke woord nou precies uitspreekt. De juiste uitspraak is: "kien-wa".
Bereiding
Stap 1: Bereid de quinoa
Kook 300 ml water.
Rooster de quinoa in een droge pan totdat het een plop geluid maakt (volgens chef Ronal haalt dit de bitterheid uit de quinoa).
Verhit in een andere pan de olie en voeg de knoflook en witte ui toe.
Laat dit een minuut koken en meng hierin vervolgens de quinoa. Voeg onmiddelijk het gekookte water toe.
Haal het mengsel van het vuur zodra het water nog net niet helemaal is opgenomen door de quinoa.
Dek het geheel af en laat het nog 10 minuten stomen.
Stap 2: Meng de quinoa met de andere ingrediënten
Snijd de rode ui, mango, tomaat en avocado in kleine blokjes.
Roer alle ingrediënten door de quinoa.
Knijp de limoen uit over de salade en serveer.