
ITALIË
Pasta alla Bolognese
2.5 uur
4 personen
Makkelijk
Pasta bolognese, een gerecht dat ons allebei terugvoert naar onze jongere jaren, toen onze moeders dit heerlijke gerecht bereidden waar we na een dag buiten spelen gretig op aanvielen. Ook al was dit geen traditionele bolognesesaus, maar eerder een Nederlandse variant, het was stiekem ook erg lekker! Pas op latere leeftijd kwamen we in aanraking met de authentieke bolognesesaus, die we onder de knie kregen dankzij een YouTube-filmpje. Deze verrassend eenvoudige saus wordt super smaakvol door de juiste snijtechniek en het langdurige sudderproces. Enrico deelde dit recept met ons, en we konden het niet voor onszelf houden. Waag ook een poging en waan jezelf in het prachtige Italië! Oh en eet deze ragu niet met spaghetti, dat zul je Italianen zelf niet zo snel zien doen. Ragu alla bolognese hoort gegeten te worden met verse eierpasta, zoals tagliatelle.
Bereiding
Voorbereiding: Snijd de ingrediënten in de juiste grootte
Hak de wortel, ui en bleekselderij in zo klein mogelijke blokjes van dezelfde grootte
Snijd de pancetta fijn
Stap 1. Bereid de ragu
Doe een eetlepel olie in de pan en bak de pancetta op middelhoog vuur kort aan tot het lichtbruin is
Voeg de fijngesneden groenten toe en bak 5 minuten mee
Voeg het gehakt toe aan de pan en zet het vuur iets hoger. Rul het gehakt totdat het gaar is
Voeg de rode wijn toe en mix het goed door
Is de alcohol verdampt? Voeg dan de gepelde tomaten door en roer het geheel goed door elkaar
Voeg een paar pollepels hete bouillon toe
Zet het vuur zacht en laat het minimaal 2 uur sudderen.
Check elke 20 minuten en voeg indien nodig wat extra bouillon toe
Stap 2: Serveer de ragu
Bereid in de tussentijd de tagliatelle volgens de verpakking
Haal na minimaal 2 uur de ragu van het vuur en breng op smaak met versgemalen peper en zout
Serveer de ragu met de tagliatelle en bestrooi eventueel met wat parmezaanse kaas
Ingrediënten
Voor 4 personen:
300 gram half-om-half gehakt
150 gram pancetta
50 gram wortel
50 gram ui
50 gram bleekselderij
300 gram gepelde tomaten
100 ml rode wijn
500 ml vegetarische bouillon
400 gram tagliatelle
Extra vergine olijfolie
Zout en peper naar smaak
Evt. parmezaanse kaas voor de garnering
Alvast in de stemming komen?
Klik hier voor een muzieksuggestie!