ITALIË
Orecchiette met Funghi
20 min
4 personen
Makkelijk
Orecchiette, Italiaans voor 'oortjes', zijn een van de bekendste pasta's uit Zuid-Italië. Het is een echt streekgerecht en het symbool van Bari, de regionale hoofdstad van Piero’s geboortestreek Apulië (Italiaans: Puglia). Elk jaar vieren ze hier zelfs La Sagra Delle Orecchiette, het feest van de oortjes. Funghi Cardoncelli, een type oesterzwam, is ook een lekkernij uit Puglia en wordt al sinds de Romeinse tijd gegeten. Piero vertelt dat dit niet zomaar champignons zijn, maar dat ze veel smaakvoller zijn en zo groot als je hand kunnen worden. Helaas zijn deze niet verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkt, dus als alternatief kun je oesterzwammen gebruiken. Ondanks dat er weinig ingrediënten gebruikt worden vonden wij deze pasta verrassend smaakvol!
Bereiding
In deze video legt Piero uit hoe je het recept moet maken. Of lees het hieronder.
Voorbereiding
Kook het water. Door het water goed te laten koken krijg de pasta een soort ‘shock’ in het water waardoor de pasta goed al dente (beetgaar) wordt. Als je de pasta in te koud water laat opwarmen heb je kans dat de pasta slap wordt.
Halveer de tomaatjes, hak de oesterzwammen in grove stukken, de peterselie fijn en de knoflook in dunne plakjes.
Stap 1: Kook de pasta
Gooi een vuist (zee)zout in het kokende water. Dit lijkt heel veel, maar op deze manier is het water zout genoeg om de pasta genoeg smaak te geven. De pasta zal niet al het zout opnemen.
Kook de pasta volgens de verpakking. Volgens Piero is de tip van veel kookprogramma’s om olijfolie aan het pastawater toe te voegen onzin. Volgens hem is ruim water met genoeg zout en af en toe roeren voldoende.
Let op! Houd een kopje van het pastawater apart. Dit hebben we aan het einde nog nodig.
Stap 2: Bereid het oesterzwammen mengsel
Gooi een flinke scheut olijfolie (ca. 12 eetlepels / 120ml) in de koekenpan en verwarm de olie op laag vuur.
Als de olijfolie heet is, doe je de knoflook erbij en laat je het sudderen. Let op! Laat de knoflook niet aanbranden. Houd de pan af en toe een beetje scheef om het te frituren.
Zodra de knoflook goudbruin is, zet je het vuur iets hoger en voeg je de oesterzwammen toe. Voeg een beetje zout toe om het vocht uit de oesterzwammen te trekken. Schep goed door.
Als je van pittig houdt, kun je ½ theelepel chilivlokken toevoegen.
Zet het vuur als de oesterzwammen bruin en gaar zijn wat lager en voeg de gehalveerde tomaatjes toe.
Gooi een grote schep pastawater toe aan de oesterzwammen om de saus romiger te maken en laat het even sudderen tot de tomaatjes zacht zijn.
Stap 3: Serveer de pasta
Giet de pasta af en gooi het bij de rest van het oesterzwammen mengsel
Zet het vuur uit en gooi de peterselie erbij.
Roer alles door elkaar en dien op.
Ingrediënten
Voor 4 personen:
300 gram cardoncelli of oesterzwammen
300 gram orecchiette
15 gram platte peterselie
400 gram romaatjes of cocktailtomaatjes (goeie tomaatjes maken het recept smaakvoller dan goedkope cherry tomaatjes)
4 tenen knoflook
Extra vierge olijfolie (ook hier is goede olijfolie van belang)
Grof zeezout
Eventueel 0,5 tl chilivlokken
Alvast in de stemming komen?
Klik hier voor een muzieksuggestie!