AFGHANISTAN
Mantoe (Afghaanse Dumpling)
2 uur
6 personen
Moeilijk
Je kent waarschijnlijk wel de Italiaanse mezzelunes, Chinese dumplings (Jiaozi) of Oekraïense Varenyky, maar wist je dat ze in Afghanistan ook een authentiek recept voor dumplings kennen? Wij kregen van Maryam het recept voor deze prachtige dumplingroosjes, die ‘mantoe’ heten. Mantoe betekent ‘knoedel’ in het Perzisch. De mantoe is een soort dumpling gevuld met gekruid gehakt, dat wordt geserveerd met een speciale tomatensaus en een topping van knoflookyoghurt. Klinkt heerlijk, niet? Het wordt vanuit oudsher geserveerd bij speciale gelegenheden zoals bruiloften en feestdagen. De combinatie van de hartige smaak en bijzondere textuur maakt dit recept echt uniek en zeker het proberen waard.
Recept van: Chefmaryam.nl
Bereiding
Stap 1: Bereid het deeg
Meng de bloem, zout en kurkuma in een kom.
Voeg het water beetje bij beetje toe en kneed het deeg tot het goed zacht is en een egale kleur heeft.
Laat een uur rusten op kamertemperatuur, in een met plastic folie afgedekte kom.
Stap 2: Maak de vulling
Snipper de ui, pers de knoflook en hak de groene chilipeper fijn.
Bak het gehakt bruin.
Voeg de ui en groene peper toe en laat afkoelen.
Stap 3: Maak de deegroosjes
Bestrooi een schoon werkblad met wat bloem en verdeel het deeg in drie stukken.
Rol elk deel langwerpig uit en maak het plat (1/2 centimeter) met een deegroller. Snijd doormidden. Je hebt nu zes stroken.
Verdeel het gehaktmengsel met een lepel over het midden van elke strook. Vouw dicht, rol de strook op en vorm er een roosje van.
Breng water aan de kook in een stoompan en vet in. Besprenkel de roosjes met olie en leg ze in de inzet. Stoom ongeveer 30 minuten met het deksel op de pan.
Stap 4: Bereid de saus en topping
Snipper de ui, pers de knoflook en snijd de tomaat in blokjes.
Bak de uien goudbruin in olie.
Voeg de chilivlokken, zout, paprikapoeder, tomatenpuree en knoflook toe en roer twee minuten goed door.
Voeg de tomaten toe en bak ze een minuut mee.
Voeg het water en de spliterwten toe en meng alles goed. Laat twintig minuten sudderen op laag vuur; de saus is goed als de olie aan de oppervlakte verschijnt.
Meng in een kommetje de yoghurt met de zout en knoflook.
Stap 5: Serveer de Mantoe
Verdeel de yoghurttopping over een groot bord en leg de roosjes erop. Verdeel de tomatensaus tussen de roosjes. Garneer met de munt en koriander.
Ingrediënten
Voor het deeg
100 ml water
200 gram bloem
1 theelepel zout
1 theelepel kurkuma
Voor de vulling
1 middelgrote ui, gesnipperd
2 knoflookteentjes, geperst
1 groene chilipeper
200 gram rundergehakt
Voor de saus
½ middelgrote ui, gesnipperd
1 knoflookteentje, geperst
1 tomaat in blokjes
50 ml zonnebloemolie
1 theelepel tomatenpuree
½ theelepel chilivlokken
3 eetlepels gele spliterwten
1 theelepel paprikapoeder
½ theelepel zout
125 ml water
Yoghurttopping
8 eetlepels yoghurt
1 knoflookteentje, geperst
1 snufje zout
Garnering
Munt (gedroogd en een paar verse blaadjes) en verse koriander
Benodigdheden
Stoompan
Alvast in de stemming komen?
Klik hier voor een muzieksuggestie!