FILIPIJNEN
Kip Adobo
1 uur
6 personen
Gemiddeld
Filipijnse Adobo wordt onofficieel gezien als hét nationale gerecht van de Filipijnen. Voor de kolonisatie werd er in de Filipijnse keuken al vaak vlees, gevogelte en vis gemarineerd om bederf te voorkomen. Azijn, sojasaus, laurierblaadjes en zwarte peperkorrels zijn hierbij de belangrijkste ingrediënten. Toen de Filipijnen een Spaanse kolonie werd, gaven de Spanjaarden het de naam ‘Adobo’, wat Spaans is voor marineren. Elke familie heeft haar eigen recept, waardoor de gerechten kunnen verschillen per gebied. Wij kregen het heerlijke recept voor Kip Adobo van Riza, die in de Filipijnen is geboren. Vaak wordt de Kip Adobo alleen met rijst gegeten, maar je kunt er allerlei soorten groente bij serveren. Wij aten er bijvoorbeeld gewokte aubergine bij.
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Marineertijd: 2 uur
Bereidingstijd: 45 minuten
Bereiding
Stap 1: Marineer de kip
Doe de kip, geperste knoflook, ciderazijn, kippenbouillon, laurierblad, korianderzaad, zwarte peperkorrels en annattozaad (of het alternatief) en de sojasaus in een grote mengkom.
Laat het afgedekt 2 uur marineren in de koelkast.
Stap 2: Breng het kip mengsel aan de kook
Doe het kipmengsel in een grote pan met een beetje olie.
Breng het aan de kook en laat het afgedekt 30 minuten sudderen. Draai af en toe de kippenpoten/vleugels even om.
Ga ondertussen naar stap 3.
Haal na 30 minuten de deksel van de pan en laat alles nog eens 10 minuten koken tot de kip gaar is.
Haal de stukken kip uit de pan en zet ze apart.
Wat overblijft in de pan mag nog 10 minuten flink doorkoken tot de saus met de helft is ingekookt. Let op! Blijf hierbij en roer af en toe om zodat het niet aanbrandt. In de tussentijd kan je alvast naar stap 4.
Stap 3: Kook de rijst en groente
Kook terwijl de kip aan het sudderen is de rijst zoals staat aangegeven op de verpakking en bereid de groente die je ernaast wil eten.
Wij aten het bijvoorbeeld met aubergines, op hoog vuur gewokt in sojasaus en gember.
Ga weer terug naar stap 2.
Stap 4: Bak de kip
Terwijl de saus aan het indikken is, kan je beginnen met het bakken van de kip.
Verhit de olie in een pan tot de olie goed heet is.
Bak de kip in porties 5 minuten goudbruin en krokant op middelhoog vuur.
Stap 5: Serveren maar!
Verdeel de kip over de borden en giet hier de saus overheen.
Serveer met rijst en groente ernaast.
Ingrediënten
Voor 6 personen:
1,5 kg kip (vleugels en/of drumsticks)
6 tenen knoflook
250 ml ciderazijn
375 ml kippenbouillon
1 laurierblad
1 tl korianderzaad
1 tl zwarte peperkorrels
1 tl annattozaad (red yeast): dit is wat moeilijker verkrijgbaar, dus je kan dit ook vervangen door 0,5 tl paprikapoeder en een snufje kurkuma
3 el sojasaus
2 el olie
Eventueel
80 gram rijst per persoon
Groente naar keuze on the side (bijv. aubergine)
Benodigdheden
Grote mengkom
Grote diepe pan/wok
Koekenpan
Alvast in de stemming komen?
Klik hier voor een muzieksuggestie!