LIBANON
Kibbeh
30 min
4 personen
Gemiddeld
Kibbeh staat bekend als hét nationale gerecht van Libanon. Het bestaat uit een mengsel van gehakt en deeg, dat je vult met uien, pijnboompitten en vlees. Hoewel de kroketachtige ovale vorm iets anders impliceert, is het woord ‘kibbeh’ afgeleid van het Arabische ‘kubbah’, wat balletje betekent. Let op: gebruik voor dit recept geen normale bulgur van een reguliere supermarkt, maar een fijnere variant (verkrijgbaar bij de Turkse of Aziatische supermarkt).
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Oventijd: 60 minuten
Bereiding
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Stap 1: Maak het gehaktmengsel
Was de ongekookte bulgur in een zeef met koud water.
Snipper de ui en maal het vervolgens fijn in een keukenmachine.
Voeg de bulgur, het gehakt, de ui, de zwarte peper, de kaneel en zout naar smaak toe en mix het door elkaar.
Voeg vervolgens een klein beetje koud water toe en maak van het mengsel een deegbal.
Stap 2: Bereid de vulling
Laat de boter op laag vuur smelten
Snipper de ui en fruit het in de pan met de boter.
Zodra de ui glazig is, voeg je de pijnboompitten toe. Roer regelmatig totdat de pijnboompitten bruin zijn.
Voeg het gehakt toe en zet het vuur hoger.
Voeg al roerend de zwarte peper en de kaneel toe.
Zodra het gehakt gaar is, haal je de pan van het vuur en laat je het mengsel goed afkoelen.
Stap 3. Maak de kibbeh
Neem een klein beetje deeg en rol hier een balletje van met een doorsnede van 4cm.
Druk met je vingers een gat in het balletje en vul het met ongeveer 1 el van de vulling.
Kneed het balletje dicht en vorm het naar een ovale kibbeh. Herhaal deze stappen totdat de ingrediënten op zijn.
Bak het vervolgens ongeveer 60 minuten op 180 graden in de oven totdat de kibbeh bruin is gekleurd.
Ingrediënten
Gehaktmengsel
500 gram rundergehakt
380 gram fijne bulgur (verkrijgbaar bij de toko)
1 grote witte ui
0,5 tl zwarte peper
1 tl kaneel
Zout naar smaak
Vulling
300 gram rundergehakt
1 grote witte ui
25 gram pijnboompitten
2 el boter
0,5 tl zwarte peper
0,5 tl kaneel
Lekker met (optioneel):
Tzatziki
Tahinsaus
Alvast in de stemming komen?
Klik hier voor een muzieksuggestie!