MIDDEN-OOSTEN
Hummus
20 min
8 personen
Makkelijk
Hummus is een typische Midden-Oosterse dip op basis van gemalen kikkererwten en tahin (sesampasta). Het is heerlijk met pitabrood of falafel én ook nog eens gezond. Niet voor niets wordt dit recept gemaakt in meerdere landen in het Midden-Oosten. Maar waar de geboortegrond van hummus precies ligt, is niet met zekerheid te vertellen.
Hoewel veel mensen anders vermoeden, wordt er absoluut geen zonnebloem- of raapzaadolie in het kikkererwtenmengsel vermengd. In de welbekende hummus van de supermarkt doen ze dit wel. In het authentieke recept wordt er slechts aan het einde een beetje olijfolie over het mengsel heen gesprenkeld. Om de hummus extra smeuïg te maken voeg je ijskoud water en baking soda toe. Hierdoor verschilt de smaak van een échte hummus aanzienlijk van de hummus uit de supermarkt. Ontzettend smaakvol! Dat is het nachtje wachten, totdat de gedroogde kikkererwten geweld zijn, meer dan waard!
Voorbereidingstijd: minimaal 8 uur wachttijd + 1,5-3 uur kooktijd
Bereidingstijd: 20 minuten
Bereiding
Stap 1: Week de kikkererwten een nacht in koud water.
Stap 2: Kook de geweekte kikkererwten in ruim water.
Wanneer het water kookt voeg je hier beetje bij beetje het geheime ingrediënt voor een goede hummus toe: baking soda. Dit maakt de kikkererwten extra zacht.
Laat ze vervolgens 1,5 uur tot 3 uur koken, totdat je de kikkererwten makkelijk kan pletten met je vingers.
Stap 3: Meng de hummus in de keukenmachine
Giet de afgekoelde kikkererwten af en in stop het in een keukenmachine. Voeg hier in delen ijswater of ijsblokjes aan toe. Hierdoor wordt de hummus extra smeuig
Voeg citroensap of citroenzuur toe. Met citroensap blijft de hummus een dag goed maar met citroenzuur 3 dagen.
Voeg de sesampasta toe. Het ene land gebruikt meer sesampasta dan het andere land dus proef af en toe om te weten hoeveel.
Stap 4: Serveer de hummus
Om de hummus af te maken kun je er wat olijfolie en kruiden overheen te strooien. Maar meng de olijfolie en kruiden er nooit doorheen tijdens de bereiding!