ARMENIË
Gevulde Pompoen
80 min
4 personen
Gemiddeld
Deze gevulde pompoen, ghapama, heeft in Armenië een speciale betekenis. De pompoenen symboliseren namelijk de wereld, waarin de rijst symbool staat voor de bevolking en het gedroogde fruit en noten voor de mensen van allerlei verschillende naties en rassen die op de planeet leven. Volgens een oud geloof wordt door het maken van ghapama de wereld met vrede en vriendelijkheid gevuld.
Bereidingstijd: 20 minuten
Oventijd: 60-90 minuten
Bereiding
Stap 1. Bereid de pompoen voor
Snijd de bovenkant (de deksel) van de pompoen eraf. Leg de ‘deksel’ aan de kant, deze heb je later nodig.
Maak de pompoen schoon van binnen. Schraap de pitjes en draden eruit met een lepel.
Smeer de pompoen vervolgens van binnen en van buiten goed in met de honing.
Verwarm vervolgens alvast de oven voor op 160 graden.
Stap 2. Maak de vulling
Kook de rijst in volgens de aanwijzingen op de verpakking, totdat het bijna gaar is en giet het af.
Hak de amandelen, gedroogde dadels, abrikozen, pruimen en rozijnen in grove stukken.
Smelt de boter in een pannetje en voeg dit samen met de gehakte noten en vruchten toe aan het rijstmengsel.
Breng op smaak met zout.
Doe het rijstmengsel in de pompoen, giet 60 ml warm water er gelijkmatig overheen en plaats de deksel van de pompoen er terug op.
Stap 3. In de oven
Doe de pompoen in een grote ovenschaal en plaats het in de voorverwarmde oven van 160°C.
Laat het in 60 tot 90 minuten gaar worden.
Steek een mes in de pompoen om te bepalen of deze gaar is. Als de pompoen zacht aanvoelt haal je hem uit de oven.
Snijd hem van boven tot onder in, zodat de stukken als bloembladen naar buiten klappen.
Ingrediënten
Voor 4 personen:
300 gram langkorrelige rijst
1 pompoen van ongeveer 1-1,5 kilo
3 el honing
50 gram dadels zonder pit
50 gram gedroogde abrikozen
50 gram gedroogde pruimen
50 gram rozijnen
50 gram amandelen
3 el boter
60 ml warm water
Zout naar smaak
Alvast in de stemming komen?
Klik hier voor een muzieksuggestie!