top of page
Gevulde Aubergine

TURKIJE

Gevulde Aubergine

1 uur

4 personen

Makkelijk

Deze gevulde aubergine met paprika en tomaat, ofwel ‘Karnıyarık’, is een echte Turkse klassieker. Karnıyarık betekent letterlijk ‘gespleten buik’, refererend naar het feit dat de groente wordt ingesneden. Dit vierpersoons gerecht kan worden geserveerd met pilav of cacik (Turkse yoghurtsaus) als bijgerechten voor een complete maaltijd. Wij aten er twee per persoon, zonder bijgerechten, en dit was ook meer dan genoeg voor een volledig diner. De zachte aubergines is een heerlijke combinatie met het kruidige gehakt, maar het gehakt kan heel goed vervangen worden door vegetarisch gehakt.

gemiddelde waardering 4.4 uit 5, gebaseerd op 5 stemmen, beoordelingen

Bereiding

Stap 1: Bak de aubergines

  • Verhit de oven voor op 180°.

  • Schaaf van elke aubergine verticaal (van boven naar beneden) om en om lange repen schil af. De aubergine heeft nu verticale strepen. 

  • Snijd de aubergine in van boven naar beneden, maar ga er niet helemaal doorheen. Dit zorgt ervoor dat je de aubergine later kan ‘openklappen’ om te vullen.

  • Verhit olijfolie in een grote pan en bak de aubergines totdat ze zacht worden. Ga ondertussen naar stap 2, maar vergeet niet de aubergines af en toe om te keren, zodat het gelijkmatig zacht wordt.


Stap 2: Bereid de vulling

  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn.

  • Fruit de ui in een pan met olijfolie en voeg de knoflook en het (vega)gehakt toe.

  • Snijd ondertussen de paprika’s in kleine stukjes en hak de peterselie fijn.

  • Voeg de paprika, de helft van de peterselie, de tomatenblokjes, komijnzaad, chilivlokken, peper en zout toe aan het gehaktmengsel.


Stap 3: Vul de aubergine en verwarm in de oven

  • Plaats de aubergines op een ovenplaat en vul ze met de vulling uit stap 2.

  • Bak het 30 minuten in de oven op 180°.

  • Dien de aubergines op en strooi de overgebleven peterselie eroverheen.


(Optioneel) Stap 4: De ‘cacik’

  1. Hak de knoflook fijn en snijd de komkommers in kleine blokjes.

  2. Doe de knoflook, komkommer en gedroogde munt door de yoghurt en roer goed.

  3. Voeg zout toe naar smaak en garneer de cacik met wat verse muntblaadjes.

Ingrediënten

Voor 4 personen:


  • Olijfolie

  • 4 grote aubergines

  • 2 paprika’s

  • 2 middelgrote uien

  • 2 tenen knoflook

  • 400 gram tomatenblokjes in blik

  • 300 gram rundergehakt (of vegetarisch gehakt)

  • 15 gram verse peterselie

  • 1,5 tl gemalen komijnzaad

  • 0,5 tl chilivlokken

  • Zout en peper naar smaak


Optioneel: cacik

  • 250 gram Turkse of Griekse yoghurt

  • 1 teen knoflook

  • 100 gram komkommer

  • 1 tl gedroogde munt

  • Een paar blaadjes verse munt

  • Zout naar smaak

pngfind.com-spotify-logo-white-png-19985

Alvast in de stemming komen?

Klik hier voor een muzieksuggestie!

Afiyet olsun! ('Eet smakelijk!')
Laat ons weten wat je van het recept vond!Laat ons weten wat je van het recept vond!

Hoewel de gerechten met döner kebab een tegenovergestelde indruk wekken, eten Turken veel groenten. Dit is volgens Helin dan ook de grootste misvatting over de Turkse keuken. Lees hier verder.

WhatsApp Image 2020-11-02 at 19.56.35 (1
bottom of page