top of page
Couscous met Kip

MAROKKO

Couscous met Kip

1 uur

4 personen

Gemiddeld

Wie aan de Marokkaanse keuken denkt, denkt aan couscous. Het is dan ook niet voor niets dat couscous als hét nationale gerecht van Marokko wordt gezien. Couscous wordt oorspronkelijk gemaakt van maar twee ingrediënten: water en durum tarwe. Dezelfde ingrediënten als voor gedroogd pasta. Hoewel we in Nederland gewend zijn om couscous te breiden door het kort te koken, is het in Marokko gebruikelijk om de couscous te stomen in een speciale couscouspan. Sami vertelde ons dat de couscous van zijn moeder, Sabah, de beste ter wereld is. We kregen van haar het heerlijke recept voor een traditionele couscous met rozijnen en kip.

gemiddelde waardering 4.3 uit 5, gebaseerd op 6 stemmen, beoordelingen

Bereiding

Stap 1: Bereid de kip

  • Week de rozijnen in een bakje met lauwwarm water.

  • Snijd de uien in dunne ringen en de kip in grove stukken.

  • Verhit in het onderste deel van de couscouspan of stoompan de olie met 80 gram boter. Geen couscouspan of stoompan in huis? Gebruik dan een normale kookpan.

  • Fruit de uien totdat ze goudbruin zijn.

  • Voeg de kipstukken, gemberpoeder, kurkuma, saffraan, zout, peper en het kaneelstokje toe aan het uienmengsel.

  • Giet water in de pan totdat alles net onder water staat en stoof de kip in 20 minuten gaar.


Stap 2: Bereid de couscous

  • Optie 1: Met de couscouspan of stoompan. Vul het bovenste gedeelte van de pan met couscous. Voeg … ml koud water en 40 gram boter toe en wrijf de korrels los van elkaar. Zet de couscous op het onderste gedeelte van de pan met de kip terwijl de kip aan het garen is.

  • Optie 2: indien geen couscouspan of stoompan. Vul een ruime kom met couscous. Wacht totdat de kip 10 minuten heeft gegaard. Voeg 300 ml kookvocht en 250 water toe aan de couscous. Bedek de kom met een deksel of bord en laat het stomen.


Stap 3: Kook de rozijnen

  • Haal met een schuimspaan de ui uit de pan.

  • Voeg in een andere pan de rozijnen en twee grote lepels van het kookvocht toe.

  • Voeg de kaneel, suiker en de honing toe en kook de rozijnen 5 minuten op laag vuur.


Stap 4: Bak de amandelen

  • Bak in een aparte pan de amandelen in koude olie. Rooster ze totdat ze lekker knapperig zijn.


Stap 5: Serveer de couscous

  • Leg de kip in een schaal en schep de couscous en het rozijn-uienmengsel erop.


Ingrediënten

  • 1,2 kg kip (wij gebruikten 600 gram kipdrumsticks en 450 gram kipdijfilet)

  • 4 grote uien

  • 400 gram rozijnen

  • 400 gram couscous

  • 120 gram boter

  • 0,05 gram saffraan

  • 1 tl kurkuma

  • 1 tl gemberpoeder

  • 1 kaneelstokje

  • 1 el kaneel

  • 2 el suiker

  • 2 el honing

  • 2 el olie

  • 1 tl peper

  • 1 el zout

  • Handje amandelen zonder schil


Benodigdheden

  • Optioneel: Stoom- of couscouspan

pngfind.com-spotify-logo-white-png-19985

Alvast in de stemming komen?

Klik hier voor een muzieksuggestie!

Bismillah! ('Eet smakelijk!')
Laat ons weten wat je van het recept vond!Laat ons weten wat je van het recept vond!

Naast couscous kent de Marokkaanse keuken meer typische authentieke gerechten met een unieke bereidingswijze. Sami en Sabah vertellen je hier graag meer over!

WhatsApp Image 2020-11-02 at 19.56.35 (1
bottom of page