MEXICO
Chilaquiles
40 min
4 personen
Makkelijk
Ben je gek op nacho's met sour cream, kaas en guacamole als je op een terras zit? Dan ga je dit gerecht ook fantastisch vinden! Chilaquiles is oorspronkelijk gezien een ontbijtgerecht, maar is ook heerlijk om te serveren als snack of bijgerecht. Ze kennen in Mexico vele varianten van dit gerecht. In sommige gebieden willen ze dat de tortillachips krokant blijft, terwijl Mexicanen uit een ander gebied hier weer totaal anders over denken. Ook wordt er in het land gevarieerd met verschillende tomaten- en roomsauzen. Het recept voor chilaquiles dat wij van de Mexicaanse Daniela hebben gekregen, is met pulled chicken, een heerlijke tomatensaus en een spiegeleitje. Eet je liever vegetarisch? Dan kun je de kip vervangen door jackfruit, zoals ook in het recept van de Tinga Tostada's is gesuggereerd.
Bereiding
Voorbereiding:
Kook de kipfilets 30 minuten in water met 1 knoflookteentje en zout
Stap 1: Bereid de saus
Snijd de tomaten in vieren, snijd de helft van de ui in halve ringen en snijd de overige knoflooktenen en jalapeno fijn.
Verhit wat olijfolie in een pan en laat het goed heet worden.
Voeg de tomaat, jalapeno, knoflook en ui toe totdat het bruin begint te kleuren.
Voeg een bouillonblokje toe en 250 ml water en laat 15 minuten pruttelen.
Mix het mengsel in een blender glad.
Doe de saus weer terug in een pan, breng aan de kook en breng op smaak met peper en zout
Stap 2: Bereid de toppings
Haal de kipfilets uit de pan en maak hier ‘pulled chicken’ van door het uit elkaar te trekken met een vork
Verkruimel de feta
Snijd de overige ui in halve ringen
Bak een spiegelei
Stap 3: Maak de chilaquiles
Voeg een grote handvol totopos of tortillas toe aan de saus, laat dit even weken en leg ze op een bord. Voeg daarna nog wat extra saus toe en vervolgens de toppings: zure room, ui, feta, pulled chicken en het spiegelei.
Serveer de chilaquiles