VIETNAM
Bun Cha Hanoi
45 min
4 personen
Gemiddeld
Een bezoek aan de stad Hanoi in Vietnam is niet compleet zonder dat je street food hebt geprobeerd. De lokale specialiteit is ‘Bun Cha Hanoi’. Dit zijn Vietnamese varkensgehaktballetjes met karamel en citroengras. Officieel hoor je het vlees te braden op de barbecue, maar aangezien het in Nederland niet altijd barbecueweer is, bereiden wij het in de pan.
Bereiding
Stap 1. Maak de dipsaus
Doe vissaus, azijn, suiker en het water in een klein pannetje.
Breng het al roerend aan de kook.
Giet de dipsaus in een apart schaaltje en laat het een beetje afkoelen.
Snijd ondertussen de komkommer en wortel in dunne plakjes en vervolgens in kwartjes / kleine stukjes.
Hak de knoflook en de chilipeper fijn.
Voeg de komkommer, wortel, knoflook en chilipeper toe aan de dipsaus en zet opzij.
Stap 2. Bereiden van ‘Bun Cha Hanoi’
Snijd de bosui en het citroengras/sereh in ringetjes en hak het vervolgens fijn.
Hak de pork belly in kleine stukjes.
Voeg de vissaus, pork belly, bosui, citroengras en een snufje zout toe aan het gehakt.
Voeg als laatste de karamel toe, die wordt gemaakt in de volgende stap.
Stap 3. Maken van karamel
Doe 6 el suiker en 2 el water in een klein pannetje, roer en zet het op zacht vuur.
Laat het zachtjes doorkoken. De karamel is klaar als het lichtbruin kleurt.
Laat je karamel zachtjes afkoelen. Voeg het toe aan het gehaktmengsel als het nog lauwwarm is. Als de karamel te snel koud wordt en stolt, is het minder makkelijk te mengen met het gehakt.
Stap 4. De gehaktballetjes
Kneed het gehaktmengsel goed en maak er kleine balletjes van (ongeveer de grootte van 1 eetlepel)
Doe olie in de pan en bak totdat de balletjes goudbruin zijn. Tip: de balletjes zijn ook heel erg lekker als ze zijn gegaard op de barbecue!
Stap 5. Serveren
Bereid de glasnoedels volgens de verpakking.
Hak de koriander fijn en snijd de wortel en de komkommer julienne (dunne reepjes).
Serveer de noedels, koriander, wortel, komkommer en dipsaus naast de ‘Bun Cha Hanoi’.
Ingrediënten
Voor 4 personen:
De dipsaus
3 el vissaus
3 el azijn
3 el suiker
150 ml water
2 cm wortel
2 cm komkommer
3 teentjes knoflook
1 chilipeper
Bun Cha Hanoi
500 gram varkensgehakt
200 gram pork belly (gerookte spekreepjes)
2 bosuitjes
4 el vers citroengras/sereh
4 el vissaus
6 el suiker
2 el water
Zout naar smaak
On the side
150 - 200 gram glasnoedels
1 grote wortel (of een zakje voorgesneden peen julienne)
1 komkommer
15 gram koriander
Alvast in de stemming komen?
Klik hier voor een muzieksuggestie!