SURINAME
Broodje Pom
3 uur
6 personen
Moeilijk
Pom is een Surinaamse ovenschotel, van Creools-Joodse oorsprong. Het gerecht is door de joden geïntroduceerd en werd vroeger met aardappelen gegeten in plaats van tayer. De pomtajer, een wortelknol die groeit in heel Zuid-Amerika, werd pas toegevoegd aan het recept doordat aardappels van nature niet kunnen groeien in warme subtropische gebieden. In Nederland kun je in verschillende toko’s kant-en-klare pomtayer vinden, geraspt en diepgevroren. Pom wordt vaak gegeten op speciale gelegenheid, zoals verjaardagen en familiebijeenkomsten. Het kan gegeten worden in combinatie met rijst en groenten, maar vaak wordt het ook als tussendoortje of lunch gegeten op brood, het bekende ‘broodje pom’.
Bereidingstijd: 1 uur
Oventijd: 2 uur
Bereiding
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 175 °C
Vet een ovenschaal of braadslee in met boter
Laat de tajer ontdooien
Vet een ruime en diepe braadslee in met boter
Snipper de ui en selderij en snijd de tomaten in kleine stukjes.
Pers de sinaasappelen uit
Stap 1: Bereid de kip/zoutvleesvulling
Kook het zoutvlees 10 minuten in water. Giet het af en snijdt in kleine stukjes.
Gooi 2 eetlepels zonnebloemolie in de pan en braad het zoutvlees aan.
Hak ondertussen het uiteinde van de drumstickpoten eraf en voeg de kip toe aan het zoutvlees
Braad de kip iets aan tot het bruin begint te worden.
Voeg de ui, een flinke scheut witte peper, zeezout (niet te veel want het zoutvlees geeft ook al zout af), selderij en tomaten toe. Schep goed om en gaar even mee.
Stap 2: Voeg de pomtayer basis toe
Voeg de tomatenpuree, piccalilly, suiker en sinaasappelsap toe aan de kip/zoutvleesvulling. Schep goed om en gaar even mee.
Haal de kip eruit en houd apart.
Voeg als laatste de Pomtajer toe aan het groentemengsel en schep alles goed om tot het een egaal oranje kleur heeft.
Proef het mengsel en voeg zo nodig een kruidenbouillonblokje toe voor de smaak.
Stap 3: Bereid de pom in de oven
Bedek de bodem van de braadslee met de helft van het Tajer-mengsel.
Verdeel de stukken kip over deze laag.
Dek de kip af met de andere helft van het Tajermengsel.
Zet de braadslee in het midden van de oven en laat de pom maximaal 2 uur garen. Let op: check na 1,5 uur of de Pom niet te donker wordt.
Stap 4: serveer de pom
Laat de Pom wat afkoelen; dan wordt deze wat steviger.
Wanneer je het wil eten kan je het weer opwarmen in de magnetron.
Een dag later is de Pom nóg lekkerder!
Ingrediënten
Voor 6 personen:
125 gram zoutvlees
6 drumsticks of kipdijfilet
500 gram uitgelekt en ontdooid pak Tajer (diepgevroren verkrijgbaar in zak bij Toko)
0,5 bosje selderij
1 ui
0,5 el suiker
2 sinaasappelen
100 gr tomatenpuree
2 tomaten
0,5 potje piccalilly
witte peper
zeezout
ca. 2 eetlepels zonnebloemolie
Boter om in te vetten
Eventueel: bouillonblokje
6 broodjes naar keuze (bijv. witte puntjes of pistoletjes)
Alvast in de stemming komen?
Klik hier voor een muzieksuggestie!