top of page
Borani Bandejan

AFGHANISTAN

Borani Bandejan

30 min

4 personen

Makkelijk

Borani Bandejan is een traditioneel gerecht uit Afghanistan. Dit gerecht is een vegetarisch recept gemaakt met aubergines, tomaten, uien, knoflook en kruiden, gegarneerd met een romige yoghurtsaus. De naam "borani" komt van het Perzische woord "boran", wat yoghurt betekent, en "bandejan" betekent aubergine. Het gerecht heeft een unieke mix van smaken die je meenemen  naar de drukke straten van Kabul. Borani Bandejan is niet alleen heerlijk, maar bestaat  ook uit boordevol voedingsstoffen. Er zijn veel variaties op Borani Bandejan, waarbij elke regio zijn eigen unieke draai aan het gerecht geeft. Dit recept kregen we van de Afghaanse Maryam. Het is een van haar favoriete gerechten, eentje waar ze zelfs verslaafd aan is. Volgens haar is ze niet de enige dus ze zou iedereen aanraden om dit recept eens te proberen. En wij ook!


Bekijk ook Maryam’s video waarin ze het recept stap voor stap uitlegt

gemiddelde waardering null uit 5, gebaseerd op 0 stemmen, beoordelingen

Bereiding

Stap 1: Haal de bittere stoffen uit de aubergines met zout

  • Snijd de groene blaadjes van de aubergine, halveer in de breedte en snijd vervolgens in de lengte in plakken van ongeveer 2 cm.

  • Leg ze op een schaal en bestrooi met zout.

  • Spoel na een half uur het zout weg met water (ga in de tussentijd naar stap 2)


Stap 2: Bereid de tomatensaus

  • Halveer de puntpaprika en snijd in stukken. Snijd ook de tomaten en de uien in plakken van ongeveer 2 centimeter.

  • Verhit in een pan 3 eetlepel zonnebloem olie en bak de knoflook ongeveer een minuut aan

  • Voeg de chilivlokken toe en schep een aantal keer om

  • Voeg de tomatenpuree toe en bak voor ongeveer 3 minuten mee

  • Voeg de kerriepoeder en wat zout toe en roer dit vervolgens nog een halve minuut door.

  • Giet er 250ml water bij en breng het aan de kook. Laat het vervolgens 15 minuten sudderen op laag vuur.


Stap 3: Meng de groenten met de tomatensaus

  • Verwarm de overige olie in de pan

  • Bak de aubergines tot ze goudbruin kleuren

  • Leg ze samen met de tomaten, uien en de puntpaprika in de tomatensaus.


Stap 4: Maak de youghurtsaus

  • Meng de kwark met knoflook en zout.

  • Leg het groentenmengsel op een bord en voeg de kwark toe.

  • Garneer met verse en gedroogde munt en serveer

Ingrediënten

Ingrediënten:

  • 3 aubergines

  • 2 tomaten

  • 2 puntpaprika’s

  • 2 middelgrote uien

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 tl zout

  • 1 tl chili vlokken

  • 1 tl kerriepoeder

  • 3 el tomatenpasta

  • 250 ml water

  • 6 el zonnebloemolie

  • Zout

Yoghurtsausje

  • 100 gram kwark

  • 1 teentje knoflook

  • 1 tl zout

Garnering:

  • 1 tl gedroogde munt

  • 1 takje verse munt

pngfind.com-spotify-logo-white-png-19985

Alvast in de stemming komen?

Klik hier voor een muzieksuggestie!

نوش جان ('Eet smakelijk!')
Laat ons weten wat je van het recept vond!Laat ons weten wat je van het recept vond!

Maryam vertelde ons over de belangrijke tradities in de Afghaanse eetcultuur. Klik hier om hier meer over te lezen.

WhatsApp Image 2020-11-02 at 19.56.35 (1
bottom of page