AFGHANISTAN
Borani Bandejan
30 min
4 personen
Makkelijk
Borani Bandejan is een traditioneel gerecht uit Afghanistan. Dit gerecht is een vegetarisch recept gemaakt met aubergines, tomaten, uien, knoflook en kruiden, gegarneerd met een romige yoghurtsaus. De naam "borani" komt van het Perzische woord "boran", wat yoghurt betekent, en "bandejan" betekent aubergine. Het gerecht heeft een unieke mix van smaken die je meenemen naar de drukke straten van Kabul. Borani Bandejan is niet alleen heerlijk, maar bestaat ook uit boordevol voedingsstoffen. Er zijn veel variaties op Borani Bandejan, waarbij elke regio zijn eigen unieke draai aan het gerecht geeft. Dit recept kregen we van de Afghaanse Maryam. Het is een van haar favoriete gerechten, eentje waar ze zelfs verslaafd aan is. Volgens haar is ze niet de enige dus ze zou iedereen aanraden om dit recept eens te proberen. En wij ook!
Bekijk ook Maryam’s video waarin ze het recept stap voor stap uitlegt
Bereiding
Stap 1: Haal de bittere stoffen uit de aubergines met zout
Snijd de groene blaadjes van de aubergine, halveer in de breedte en snijd vervolgens in de lengte in plakken van ongeveer 2 cm.
Leg ze op een schaal en bestrooi met zout.
Spoel na een half uur het zout weg met water (ga in de tussentijd naar stap 2)
Stap 2: Bereid de tomatensaus
Halveer de puntpaprika en snijd in stukken. Snijd ook de tomaten en de uien in plakken van ongeveer 2 centimeter.
Verhit in een pan 3 eetlepel zonnebloem olie en bak de knoflook ongeveer een minuut aan
Voeg de chilivlokken toe en schep een aantal keer om
Voeg de tomatenpuree toe en bak voor ongeveer 3 minuten mee
Voeg de kerriepoeder en wat zout toe en roer dit vervolgens nog een halve minuut door.
Giet er 250ml water bij en breng het aan de kook. Laat het vervolgens 15 minuten sudderen op laag vuur.
Stap 3: Meng de groenten met de tomatensaus
Verwarm de overige olie in de pan
Bak de aubergines tot ze goudbruin kleuren
Leg ze samen met de tomaten, uien en de puntpaprika in de tomatensaus.
Stap 4: Maak de youghurtsaus
Meng de kwark met knoflook en zout.
Leg het groentenmengsel op een bord en voeg de kwark toe.
Garneer met verse en gedroogde munt en serveer
Ingrediënten
Ingrediënten:
3 aubergines
2 tomaten
2 puntpaprika’s
2 middelgrote uien
2 teentjes knoflook
1 tl zout
1 tl chili vlokken
1 tl kerriepoeder
3 el tomatenpasta
250 ml water
6 el zonnebloemolie
Zout
Yoghurtsausje
100 gram kwark
1 teentje knoflook
1 tl zout
Garnering:
1 tl gedroogde munt
1 takje verse munt
Alvast in de stemming komen?
Klik hier voor een muzieksuggestie!