
FRANKRIJK
Boeuf Bourguignon
Bereidingstijd: 45 minuten
Stooftijd: min. 2,5 uur
4 personen
Makkelijk
Boeuf Bourguignon is een authentiek gerecht uit de Bourgogne, een regio in Frankrijk die bekend staat om haar rijke culinaire tradities. Dit gerecht ontstond oorspronkelijk als een eenvoudige boerenstoofpot, waarin taaie stukken rundvlees zoals runderwangen en sukadelappen langzaam gegaard werden in rode wijn om ze boterzacht en vol van smaak te maken. Tegenwoordig is het een geliefd klassiek recept dat zelfs is opgepikt en verfijnd door de Franse haute cuisine. De combinatie van rode wijn, verse groenten en geurige kruiden geeft Boeuf Bourguignon die kenmerkende diepe smaak waar de Franse keuken zo beroemd om is. Het is een gerecht dat bewijst dat je met een paar goede ingrediënten en een beetje geduld iets heerlijks op tafel kunt zetten. Serveer met knapperig brood, aardappelen of pasta. Perfect voor de grauwe winterdagen!
Bereiding
Stap 1: Bereid het vlees
Snijd het rundvlees in blokjes van ongeveer 3 cm
Verwijder grote stukken vet
Stap 2: Bak de uien
Snijd de uien in kleine stukjes
Bak ze in een pan met boter tot ze glazig zijn
Doe de gebakken uien in een gietijzeren braadpan of stoofpan
Stap 3: Braad het vlees
Braad de stukjes vlees in dezelfde pan, in meerdere porties, zodat ze mooi egaal kleuren.
Voeg tussendoor extra boter toe voor extra smaak.
Stap 4: Déglaceren
Als al het vlees is gebraden, deglaceer je de pan met een scheut water of rode wijn.
Breng aan de kook en schraap de aanbaksels los van de bodem voor extra smaak.
Breng op smaak met zout en peper en giet dit mengsel bij het vlees en de uien in de braadpan.
Stap 5: Laat het stoven
Schenk voldoende rode wijn in de braadpan zodat het vlees en de uien net onder staan.
Snijd de wortels in plakjes en voeg deze samen met het bouquet garni toe.
Laat het geheel minimaal 2,5 uur zachtjes pruttelen zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Stap 6: Serveer de Boeuf Bourguignon
Serveer je Boeuf Bourguignon met knapperig brood, aardappels, aardappelpuree of verse pasta voor een klassieke Franse maaltijd.
Een dag later kan dit gerecht nóg lekkerder zijn. Laat de stoofpot de volgende dag nog minimaal 2 uur zachtjes koken, eventueel in meerdere keren. Voeg extra wijn of water toe als dat nodig is om het vlees mals en sappig te houden.
Bon appétit!
Benieuwd naar de Franse eetcultuur? Binnenkort kun je dat hier lezen!