SURINAME
Bami met Kip
25 min
4 personen
Makkelijk
Dat de Surinaamse keuken recepten kent die wat meer tijd kosten, is ons allen niet onbekend. De oma van Dafne staat met alle liefde de hele dag in de keuken om de lekkerste Surinaamse gerechten te bereiden. Dit recept is hierin een grote uitzondering. Niet in de hoeveelheid liefde, want dit wordt ook zeker in dit gerecht gestopt. Maar de bereidingstijd is aanzienlijk korter. Binnen 25 minuten tover jij een heerlijke maaltijd op tafel.
Vanuit de koloniale geschiedenis leven er in Suriname veel verschillende bevolkingsgroepen. Dit is goed terug te zien in de gevarieerde Surinaamse keuken. Zo kent deze Bami zijn oorsprong in Java, Indonesiƫ. Het is belangrijk dat je bij het doen van de inkopen van dit gerecht op zoek gaat naar gedroogde Javaanse bami. Dus geen platte noodles of dunne mie, maar een spaghettivormige bamisoort.
Bereiding
Stap 1. Bereid de bami
Kook de bami in ruim water met wat zout totdat het beetgaar is. Giet het af, spoel na met koud water en zet opzij.
Tip: Was de kip met azijn. Dit heeft een desinfecterende werking en zorgt ervoor dat de saus en kruiden beter in de kip doordringen.
Snijd de kip in blokjes en versnipper de ui. Hak de knoflook fijn. Schil de laos, snijd in dunne plakjes en kneus het.
Verhit flink wat olie in een wok en bak de plakjes laos er kort in aan. Voeg vervolgens de kipblokjes toe en bak dit totdat het goudbruin kleurt.
Voeg de ui, de knoflook, de hele madame jeanette, de bouillonblokjes, de kentjoerpoeder en de 5-spice-poeder toe aan de kip. Schep het goed om en voeg vervolgens de ketjap toe.
Voeg wat zwarte peper toe naar smaak en schep in gedeeltes de bami er doorheen.
Voeg na elke laag wat ketjap naar smaak toe en blijf het mengsel omscheppen. Zet het vuur uit als het mengsel grondig gemengd is.
Hak de verse selderij fijn en voeg toe aan de bami.
Stap 2. Bereid de garnering en serveer
Zuurgoed: Snijd de komkommer in halve plakjes en de rode ui in halve ringen. Meng dit met witte azijn, een beetje water, wat suiker en een snuf zout
Snijd de tomaten in halve plakjes.
Bak een omelet en snijd in reepjes.
Garneer de bami met de tomaat, de omelet en de zure komkommer.
Ingrediënten
Voor de bami
350 gram kipdijfilet
1 grote ui
3 tenen knoflook
1 cm verse laos
Madame Jeanette peper
2 takjes verse selderij,
300 gram bami
2 tl kentjoerpoeder
1 tl 5-spice-poeder (vijfkruidenpoeder)
2 bouillonblokjes
9 el zoute ketjap
Zonnebloemolie
Witte azijn
Zwarte peper
Zout
Voor het Surinaamse zuurgoed
1 komkommer
1 rode ui
Scheut azijn
Garnering
2 tomaten
4 eieren
Alvast in de stemming komen?
Klik hier voor een muzieksuggestie!