Helin komt uit Antalya, een stad aan de Turkse zuidkust. Het warme klimaat en de stranden maken het tot een van de meest populaire vakantiebestemmingen in Turkije. Drie jaar geleden verhuisde Helin voor haar master naar Nederland en nu is ze bezig met haar PhD. Ze heeft ons overtuigd dat de Turkse keuken meer is dan welbekende döner kebab en Turkse pizza en vertelde ons over het belang van koken in Turkije.
“Al sinds lange tijd leven er veel verschillende bevolkingsgroepen in Turkije”, legt Helin uit. “De Turkse keuken weerspiegelt deze samensmelting van verschillende culturen. Dit maakt de Turkse keuken erg rijk. Het bestaat uit veel vleesgerechten, maar ook uit een breed scala van vegetarische en veganistische gerechten. Als hoofdingrediënten wordt er in de Turkse keuken veel ui, knoflook en tomatenpuree gebruikt. Deze ingrediënten geven smaak aan bijna elk gerecht.”
“Als hoofdingrediënten wordt er in de Turkse keuken veel ui, knoflook en tomatenpuree gebruikt. Deze ingrediënten geven smaak aan bijna elk gerecht.”
Hoewel de gerechten met döner kebab een tegenovergestelde indruk wekken, eten Turken veel groenten. Dit is volgens Helin dan ook de grootste misvatting over de Turkse keuken. In Nederland wordt Kebab na een avondje stappen vaak als streetfood gegeten. Helin vertelt ons echter dat dit in Turkije wordt aangeboden door chique restaurants: “Netjes geserveerd op een bord met een salade ernaast.”
Op de vraag wat het meest typerend is aan de Turkse eetcultuur, noemde Helin meteen het belang van ontbijt. “In Turkije is ontbijt erg belangrijk. Tijdens het ontbijt eten we brood samen met veel kleine ingrediënten, zoals olijven, tomaten, komkommer en kaas. Hier in Nederland probeer ik dit ook in de weekenden te doen, want ik hou er echt van!” Vergeleken met de Nederlandse eetcultuur is de Turkse cultuur minder praktisch. “In Nederland draait eten eigenlijk vooral om het eten zelf. Maar in Turkije draait het om veel meer. Daarom is koken ook erg belangrijk in Turkije. Ze zien het als een manier om kinderen een plezier te doen en een glimlach op de gezichten van mensen te toveren.”
“Kebab wordt in Turkije aangeboden in chique restaurants, netjes geserveerd op een bord met een salade”
Ten slotte vertelde Helin ons over de beroemde zoete traktatie Baklava. Ze legde ons uit dat de Grieken en Turken al eeuwen ruzie hebben over waar het gerecht vandaan komt. Omdat de Grieken en Turken al zo lang samenwonen, is het volgens Helin moeilijk te zeggen tot welk land het behoort.
Comentarios