In een knus straatje in het centrum van Den Bosch bevindt zich de Midden-Oosterse foodbar Yalla Yalla. Zodra we er binnen komen worden we verrast door de heerlijke geuren, een diversiteit aan mensen en een hoop gezelligheid. Het diner bestaat uit meerdere smaakvolle gerechtjes, die we met elkaar kunnen delen, en komen uit onder andere Syrië, Libanon, Palestina en Israël. Het is een explosie van smaken. Van heerlijk gekruide groenten en frisse dips tot de beste falafel die we ooit hebben gegeten. Als we het verhaal achter het restaurant horen, worden we zo nieuwsgierig dat we de eigenaresse Jinan en kok Hamza vragen of ze willen deelnemen aan Smaack. Een aantal weken later mogen we weer bij hen in het restaurant langskomen waar ze ons alles over Yalla Yalla vertellen en leren hoe we falafel kunnen maken uit vier verschillende Midden-Oosterse landen.
De eigenaresse van Yalla Yalla, Jinan, is half Irakees en half Nederlands. Op haar twaalfde is ze vanuit Bagdad naar Nederland verhuisd. In de eerste jaren vond ze het heel lastig om haar identiteit te vinden. Was ze Irakees of Nederlands? Waar hoorde ze nou echt bij? Naarmate ze langer in Nederland woonde, leerde ze hier steeds beter mee omgaan. Inmiddels voelt ze zich helemaal thuis. Daarom wilde ze iets betekenen voor iedereen die als vluchteling naar Nederland komt en ook deze cultuurschok ervaart. Vijf en een half jaar geleden startte ze daarom met het geven van kookworkshops in asielzoekerscentra. Daar is het concept achter Yalla Yalla ontstaan. Bij Yalla Yalla werken koks vanuit allerlei verschillende landen die samen de lekkerste Arabische gerechten op tafel zetten.
Jinan’s passie voor koken is al veel eerder ontstaan. Ze heeft zelfs haar eigen kookboek uitgebracht. Ze vertelt dat ze op dit idee kwam doordat ze haar zoon vroeg wat zijn lievelingseten was, waarop hij antwoordde: “Kebab met spruitjes!”. Jinan vertelt: “Dit beschrijft precies hoe de Westerse en Arabische keuken in ons gezin vervlochten zijn. Door die uitspraak kwam ik op het idee om een kookboek te schrijven over de twee verschillende werelden op een bord”. Op deze manier probeert ze mensen bekender te maken met de Arabische keuken. Hetzelfde doel heeft ze met haar restaurant. “In Nederland zie je vooral shoarmatentjes, maar de Midden-Oosterse keuken is zoveel meer dan dat. Hoe bijvoorbeeld in Nederland de Franse keuken als de meest verfijnde keuken wordt gezien, is dat in het Midden-oosten de Libanese en Syrische keuken.” legt Jinan uit. Ze hoopt met haar restaurant dit beeld in Nederland te veranderen en zo culturen samen te brengen.
“In Nederland zie je vooral shoarmatentjes, maar de Midden-Oosterse keuken is zoveel meer dan dat.”
Hamza is tijdens ons gesprek met Jinan druk bezig om hun klanten van een heerlijke lunch te voorzien en sluit halverwege het gesprek ook aan. Hamza is bij Yalla Yalla begonnen in de afwas, maar werkt inmiddels zowel in de keuken als in de bediening. Hij komt oorspronkelijk uit Israël en Palestina waar hij een profvoetbalcarrière had. Helaas moest hij hiermee stoppen door problemen met zijn hart. In het begin had hij het hier erg moeilijk mee, maar hij heeft inmiddels zijn passie helemaal gevonden in koken. “Ik hou ervan om mensen blij te maken met lekker eten”, vertelt Hamza enthousiast. Hij volgt nu zelfs de koksopleiding waar hij veel leert over nieuwe kooktechnieken en het gebruik van ingrediënten. Maar daarnaast leert hij ook heel veel van zijn collega’s. Doordat er mensen werken met elk een andere achtergrond leren ze veel van elkaar.
“Ik hou ervan om mensen blij te maken met lekker eten”
“Door de diversiteit aan collega’s is het soms wel moeilijk leiding geven.”, vertelt Jinan. “Iedereen is zijn of haar eigen smaak gewend. Falafel is daar een goed voorbeeld van. Wat voor de een naar thuis smaakt, smaakt voor de ander juist vreemd. Je kunt het vergelijken met bijvoorbeeld Nederlandse pindakaas. Wanneer je dit eet in een ander land is dit nooit hetzelfde als hier”, legt Jinan uit. Voor het menu in het restaurant kiezen ze dan vaak samen welk recept ze willen serveren. “In dit geval is het de Palestijnse falafel geworden. Om deze reden is het ook heel belangrijk om in de keuken met recepten te werken. Anders geeft iedereen er zijn of haar eigen draai aan.”, legt Jinan uit.
Jinan en Hamza waren zo attent om samen met ons de Syrische, Palestijnse, Irakese en Egyptische variant van falafel te maken en de recepten te delen zodat jullie hier ook van kunnen genieten.
留言