Jacqueline is geboren en getogen in Caïro, de hoofdstad van Egypte. Deze eeuwenoude stad aan de oostoever van de Nijl is de grootste stad van Afrika en staat bekend om de nabijgelegen Piramiden van Gizeh. Jacqueline is negentien jaar geleden verhuisd naar Den Haag voor het werk van haar man. Ze vertelt ons over de rijke geschiedenis van de Egyptische keuken en het belang van thee en zoetigheden in Egypte.
Jacqueline vertelt dat de rijke geschiedenis en de diversiteit de Egyptische keuken anders maakt dan andere keukens. “Er zijn veel gerechten die vegan zijn of makkelijk vegan te maken zijn. Van oudsher is de Egyptische keuken dus al een innovatieve keuken”. Daarnaast spelen gezelligheid en variatie een grote rol, vertelt ze. “Het is altijd een grote happening als mensen komen eten. Als er een speciale gelegenheid is, wordt er altijd lekker gekookt. Het zorgt voor veel gezelligheid en verbinding. De tafel is bij een diner altijd van het begin tot eind gedekt met verschillende gerechten.” Deze variatie is belangrijk, legt ze uit, want door diverse gerechten klaar te maken laat je zien dat je je best hebt gedaan waardoor je de gasten een welkom gevoel geeft.
“De tafel is bij een diner altijd van het begin tot eind gedekt met verschillende gerechten.”
Haar lievelingsgerecht is Mahshi. “Dit zijn gevulde druivenbladeren met rijst, groente en eventueel vlees. Heel lekker!”. Rijst is, naast roomboter, een essentieel ingrediënt om mee te koken in Egypte. Daarnaast is het typerend dat er tijdens het koken niet op hoeveelheden wordt gelet. “Veel recepten worden hier van generatie op generatie overgedragen. We gebruiken nauwelijks een keukenweegschaal. We koken echt op gevoel!”.
“Veel recepten worden hier van generatie op generatie overgedragen.”
De Egyptische keuken is een hele oude keuken. “Door het koloniale verleden van Egypte heeft het land veel meegemaakt en meegekregen. In de tijd van het Ottomaanse rijk zijn er gerechten uitgewisseld. Wij hebben gerechten van hen overgenomen en zij weer van ons. Door de Franse en Engelse bezetting in de 18e en 19e eeuw is dit opnieuw gebeurd. De ligging in het Midden-Oosten zorgt natuurlijk ook voor veel variatie. Het is mooi dat deze rijke geschiedenis wordt doorgezet.”
Ten slotte vertelt Jacqueline dat thee een van de meest gedronken drankjes is in Egypte. “Het is een drankje dat je overal kan krijgen en ten alle tijden kan drinken. Aan het begin van de middag, bij ontvangst van visite en om de avond mee af te sluiten. Maar ook buiten bij een cafetaria wordt het samen met Egyptische koffie (dit lijkt op Turkse koffie) veel gedronken. Thee is geschikt tijdens elke gelegenheid.” Voor de balans wordt thee vaak geserveerd met allerlei lekkernijen. Egyptenaren zijn echte zoetekauwen. “Bij deze lekkernijen denken we meestal niet aan de lijn”, vertelt Jacqueline lachend. “Er gaat vaak wel wat suiker in. Het is een vast onderdeel, want het moet echt zoet smaken.”.
Comments