We kregen het heerlijke recept voor authentieke Chinese dumplings, Jiaozi, en loempia's van Marlin (links op de foto). Zelf is hij en zijn broertje (rechts) in Nederland geboren, maar hun moeder Liqun komt oorspronkelijk uit China. Ze is geboren in Hangzhou. Dit ligt aan de oostkust van China, op ongeveer twee uur rijden van Shanghai. Ze kwam 29 jaar geleden naar Nederland voor de liefde, maar heeft de Chinese keuken nooit los gelaten. Wij vroegen haar naar de Chinese eetcultuur.
Hoe zou je de Chinese eetcultuur omschrijven?
China is een heel groot en multi-etnisch land, waardoor de precieze eetcultuur erg kan verschillen per regio. De Chinese eetcultuur kent een lange geschiedenis met invloeden van stromingen zoals yin-yang en het confucianisme. We eten drie warme maaltijden op een dag en tijdens iedere maaltijd zijn er veel kleine gerechtjes die in combinatie met rijst gegeten worden. Bij speciale gelegenheden gaan we met de hele familie uit eten. We eten dan aan een grote ronde tafel, wat harmonie symboliseert, en er wordt veel waarde gehecht aan esthetiek.
Heeft Hangzhou ook een lokale eetcultuur en zou je hier meer over kunnen vertellen?
Gerechten uit de Chinese keuken kunnen in ‘acht grote keukens’ worden onderverdeeld, namelijk de Sichuan-, Shandong-, Kantonese, Fujian-, Jiangsu-, Zhejiang-, Hunan- en de Anhui-keuken. Ik kom zelf uit Hangzhou in het oosten van China, onderdeel van de Zhejiang-keuken. In de Zhejiang keuken wordt er veel met verse seizoens ingrediënten en vis gekookt. En in tegenstelling tot wat veel mensen denken over de Chinese keuken bestaat deze keuken vrijwel uit geen pittige gerechten.
“Bij speciale gelegenheden gaan we met de hele familie uit eten en zitten dan aan een grote ronde tafel wat harmonie symboliseert"
Waar komt de passie voor koken vandaan? En wordt deze passie overdragen van moeder op zoon?
In China bestaat er een oud gezegde: "Eten is de eerste levensbehoefte van de mens". Ik houd ontzettend van eten en vind het heerlijk om met mijn handen te werken. De meeste Chinezen leren van hun ouders om te koken. Toen ik opgroeide was het de bedoeling dat de oudste dochter de grootste rol had bij het helpen met koken waardoor ik het ook het beste kon. In modern China bestaat deze traditie niet meer en wordt het overgedragen op alle kinderen.
Bestaan er misconcepties over de Chinese keuken?
Veel mensen denken dat er maar één Chinese keuken is, maar in feite is Chinees eten dat wij kennen samengesteld uit recepten van veel verschillende keukens uit verschillende regio's. Daarnaast is het eten dat je kunt vinden in een doorsnee Chinees restaurant in Nederland sterk aangepast op onze smaak, babi pangang of foe yong hai zul je bijvoorbeeld niet vinden in China. Verder is voor Chinezen eten niet zomaar eten. Het gaat voor ons veel verder, het is een onderdeel van lichaam en geest, vriendschap, familie, en cultuur. Ik nodig ook iedereen graag uit, zodra het weer kan met Covid, om een bezoekje te brengen aan China en de Chinese keuken te ervaren.
“Eten is voor Chinezen niet zomaar eten. Het gaat voor ons veel verder, het is een onderdeel van lichaam en geest, vriendschap, familie, en cultuur. ”
Daarnaast nodigt Liqun iedereen ook graag uit om een kijkje te nemen bij in haar thee winkeltje op Bol.com. Een nauw verwant onderdeel van de Chinese eetcultuur is namelijk de Chinese theecultuur, die tijdens het eten geserveerd wordt. Hangzhou is een van de bekendste Chinese ‘theesteden’. Liqun gaat hier ieder jaar naartoe voor familie en vrienden en neemt dan grote hoeveelheden lokale thee mee. Dit werd na een tijdje zoveel dat ze een eigen theewinkeltje is begonnen. Neem een kijkje op: https://www.bol.com/nl/nl/w/chinese-thee-zo/1569888/.
Comments